Blog

UV-C luchtreiniger

Algemene ontwikkelingen en mededelingen.

In deze nieuws update houden wij u op de hoogte over ontwikkelingen m.b.t Rocalux of andere markt aangelegen ontwikkelingen. Schrijf u zelf in voor onze nieuwsbrief en ontvang automatisch bericht als er een nieuw bericht is geplaatst.

De functionaliteit van een antibacteriële luchtreiniger.

 

Terugkijken op een Pandemie.
Nu de wereldwijde Corona pandemie na bijna twee jaar langzaam verdwijnt uit onze samenleving kunnen we weer steeds meer vooruit kijken naar betere tijden. Maar is dat verstandig, is het niet nodig om ook terug te kijken naar wat er allemaal gebeurt is in deze crisis periode die nu achter ons lijkt te liggen. Want uit elke crisis valt er wel wat te leren, wat moet anders, wat kan beter en hoe kan het risico op een nieuwe epidemie worden voorkomen.

Tuurlijk gaan wij niet volledig in op de vraagstukken die hierboven zijn opgenoemd. Want zijn wij daar de juiste personen voor, nee dat denk ik niet. Maar waar we het in dit nieuws-item wel over willen hebben is de kennis die wereldwijd is opgedaan m.b.t de ventilatie en luchtkwaliteit in gebouwen waar meerdere personen dicht op elkaar zitten. Het is gebleken dat afgesloten ruimtes waar veel mensen samenkomen er een vergroot risico is op het overdragen van virussen en bacteriën op anderen.

Optimale Luchtkwaliteit.
Een belangrijk aandachtspunt is dus de luchtkwaliteit. Dit geldt voor vele verschillende gebieden en ruimtes waar veel personen samenkomen zoals bijv. ziekenhuizen, scholen, kantoren, indoor speeltuinen, kinderopvang en dagbesteding ruimtes. Maar ook thuis kan het wenselijk zijn om extra aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit. bijvoorbeeld als er sprake is van gezondheidskwesties

Uiteraard is voldoende ventilatie en een continue aanvoer van ‘verse’ buitenlucht een belangrijk aspect voor een optimale luchtkwaliteit. Echter is het openen van een raam of het optimaliseren van de aanwezige mechanische ventilatie niet altijd mogelijk. Voor deze situaties is het mogelijk om een beroep te doen op een losstaande luchtreiniger.

Verschillen in Luchtreinigers.
Een luchtreiniger is een luchtreiniger, toch? Nee, zo simpel is het helaas niet. Er zijn veel verschillende luchtreinigers verkrijgbaar waarvan het merendeel ongeveer wel dezelfde opbouw en werking heeft. Sommige fabrikanten kiezen ervoor om de focus vooral te leggen op de uitstraling van het apparaat waarbij de aandacht voor de praktische eigenschappen afneemt. Daarnaast is er een duidelijke scheiding in de interne functionaliteit van de werking van de luchtreiniger. Eigenlijk zijn de machines op te delen in 3 verschillende mogelijkheden.

  • Luchtreiniger met filter-element
  • Luchtreiniger met UV-C desinfecterende mogelijkheid
  • Luchtreiniger met gecombineerde filter en UV-C functionaliteit.

 

Maar wat doen deze verschillende uitvoeringen nu precies. We zullen kort een uitleg geven hoe een ieder van deze 3 functioneert. De luchtreiniger met filter-element heeft voornamelijk als doel om de doorstromende lucht te filteren. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld pollen en fijnstof worden gefilterd uit de lucht. Vaak wordt dit gedaan d.m.v een inwendige (Hepa) filter die in de meeste gevallen vervangen of gereinigd kan worden.

De Luchtreiniger met UV-C technologie.
Onze luchtreinigers zijn uitgevoerd met UV-C desinfectie mogelijkheid. Deze reinigers hebben een inwendige UV-C lamp die ervoor zorgt dat de aangezogen lucht wordt gedesinfecteerd. Om dit te begrijpen is het goed om uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat. Het uitstralende licht van een UV-C lamp heeft op een vastgestelde golflengte een afbrekende werking op DNA en RNA materiaal. Hierdoor worden (schadelijk) virussen, schimmels en bacteriën die uit de ruimte worden aangezogen geëlimineerd. 

Enkele van onze professionele UV-C luchtreinigers zijn tevens uitgevoerd met een Hepa filter waardoor deze een dubbele functionaliteit hebben en ook pollen en fijnstof filteren uit de aangezogen lucht.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat blootstelling aan UV-C licht schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens en dier. Al onze UV-C luchtreinigers zijn daardoor zo ontworpen dat er geen directe licht uitstraling naar buiten is.

Hoe werkt de UV-C luchtreiniger.

Doordat onze R&D afdeling in Polen direct bij de eerste tekenen van mogelijke langdurige wereldwijde pandemie zich direct zijn gaan focussen op de mogelijke bestrijdingsmiddelen hebben ze al in een vroeg stadium veel ervaring opgedaan. Hierdoor kon er snel begonnen worden met het ontwerp en productie van effectieve UV-C luchtreinigers.

De luchtreinigers zijn voorzien van inwendige ventilatoren die de omgevingslucht aanzuigen waarna de doorstromende licht langs de interne UV-C lampen wordt gevoerd. Terwijl dit gebeurd worden de schadelijke virussen en bacteriën die zich als aerosolen in de lucht bevinden afgebroken en geëlimineerd. Hierna wordt de gereinigde lucht aan de andere zijde weer de ruimte in geblazen.

Vanwege de groeiende vraag wordt er continue gewerkt aan nieuwe luchtreinigers. Zo zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten die elke geschikt zijn voor verschillende ruimtes. Een klaslokaal of wachtkamer heeft immers een kleinere inhoud dan bijvoorbeeld een indoor-speelhal of college zaal. Daarnaast zijn er ook gecombineerde luchtreinigers verkrijgbaar die naast de UV-C desinfectie technologie ook voorzien zijn van een interne Hepa fijnstof filter. Om de kwaliteit en functionaliteit te kunnen waarborgen zijn alle luchtreinigers uitgevoerd met een interne timer die het aantal bedrijfsuren registreert en d.m.v een indicatie led aangeeft waneer de interne UV-C lampen toe zijn aan vervanging.

Het gebruik van de luchtreiniger.

Zoals hierboven beschreven kunnen de luchtreinigers gebruikt worden in allerlei ruimtes en voor verschillende toepassingen. Naast de uitgebreide reeks 230V varianten. Hebben we ook een compacte uitvoering die werkt op 12V of 24V en welke speciaal zijn ontwikkeld voor het gebruik in bijvoorbeeld Taxi’s, Stadsbussen, Tourbussen en andere vormen van personen vervoer. Onze meest uitgebreide luchtreinigers hebben een capaciteit van 1500m3/h en zijn onder andere geschikt voor gebruik in indoor-speeltuinen, sportfaciliteiten, college zalen en dergelijke.

 

Advies nodig? wij werken met verschillende lichtadviseurs en installateurs door heel Nederland. Neem contact met ons op via onderstaande knop!

Geef een reactie