Blog

Kantoorverlichting optimaliseren!

Algemene ontwikkelingen en mededelingen.

In deze nieuws update houden wij u op de hoogte over ontwikkelingen m.b.t Rocalux of andere markt aangelegen ontwikkelingen. Schrijf u zelf in voor onze nieuwsbrief en ontvang automatisch bericht als er een nieuw bericht is geplaatst.

Hoe kunt u uw kantoor optimaal verlichten.

 

Het verlichten van een kantoorruimte.
Verkeerde verlichting in een kantoor kan ongemerkt een veiligheid en gezondheidsrisico als gevolg hebben en een negatieve impact hebben op uw werknemers en collega’s. Een slechte kwaliteit van verlichting in het kantoor kan daarnaast ook een negatief effect hebben op het prestatie niveau en de algehele sfeer op de werkvloer. Licht is zoveel meer dan alleen een lamp die je aanzet, het houd je alert voorkomt vermoeidheid en geeft een boost aan de productiviteit. Het hebben van een optimaal verlicht kantoor waardoor de gebruikers optimaal kunnen functioneren is een investering die je moet doen. Maar hoe verlicht je een kantoor ruimte of werkplek? En wat is de beste verlichting die je kunt gebruiken? Lees verder hieronder

Wanneer ben ik toe aan betere kantoorverlichting?
Een van de meest effectieve manieren om erachter te komen hoe het gesteld is met de verlichting in uw kantoor, is om uw werknemers of collega’s direct te benaderen en te vragen of zij te maken hebben met een van de onderstaande klachten die kunnen worden veroorzaakt door een verkeerd lichtbeeld.

    • Overmatige vermoeidheid tijden de werkzaamheden.
    • Knijpen of loensen met de ogen om scherper te zien.
    • Aanhoudende hoofdpijn klachten terwijl er gewerkt wordt achter een computer scherm.

Deze bovenstaande klachten zijn signalen dat de verlichting in uw kantoor mogelijk niet op orde is. Ondervind u, uw collega’s of werknemers deze klachten dan is het raadzaam om direct in actie te komen. Ook is het mogelijk om door verschillende tests erachter te komen dat de verlichting in uw kantoor niet overeenkomt met de voorgeschreven standaard. Het is mogelijk om de gemiddelde LUX (lichtsterkte) waarde te meten op de werkoppervlakken en deze te vergelijken met de voorschriften voor uw werkzaamheden.

Kantoorverlichting volgens de norm.
Bent u ervan op de hoogte dat er voor verlichting op de werkvloer bepaalde regels en NEN-normen van toepassing zijn? Voordat u gaat beslissen welke verlichting u gaat aanschaffen voor uw kantoor of werkplek is het raadzaam de hulp in te schakelen van een licht-adviseur. Deze is bekend met de verschillende mogelijkheden m.b.t lichtsturing, montage mogelijkheden en de eventuele bijkomende wettelijke regels en/of NEN normering. Het toepassen van de juiste verlichting helpt u om de optimale werk omstandigheden te creëren die voldoen aan de algehele standaard.

Het opbouwen van licht in verschillende lagen.
Voor het effectief en aangenaam verlichten van een kantoor is het verstandig om gebruik t maken van verschillende lagen. Begin met kijken en inventariseren welke verlichting er nu op de werkplek aanwezig is. Dit kan zijn in de vorm van natuurlijk licht wat vanuit buiten door de ramen naar binnen komt, of het kunstlicht uit de bestaande armaturen. Ook is het verstandig om daarna goed in kaart te brengen hoe het licht momenteel wordt verspreid. Wat zijn de onder-belichte plaatsen en de licht niveau’s in de kantoor ruimte. Bekijk ook de indeling van de ruimte en hoe er gewerkt wordt in de ruimte. Waar staan de stoelen, bureau’s, vergader plaatsen in de ruimte, en blijft dit ook op deze manier of komt er een nieuw vloerplan met andere indeling.

Zodra u uw wensen in kaart heeft gebracht kan er gestart worden met het maken van een nieuw lichtplan wat voldoet aan de NEN-normen, en vooral ook de wensen en eisen van uw klant of eindgebruiker. Houd hierbij rekening met het opbouwen van de verschillende lagen:

  • Basis Verlichting – De centrale verlichting die het mogelijk maakt om veilig de ruimte te kunnen betreden en hierbinnen te bewegen.
  • Hoofd Verlichting – Zorgt ervoor dat de juiste lichthoeveelheid wordt bereikt op de werkplekken, bureau’s etc.
  • Accent Verlichting – Voor het accentueren van belangrijke objecten of wandecoraties zoals bijv. producten, kunstwerken of dergelijke.

De juiste lichtkleur en kwaliteit van licht.

Wellicht ben u op de hoogte van de ritme’s die zich bevinden in de biologische klok van de mens, waarvan het ’24uurs-ritme’ de belangrijkste is. Uit verschillende studies over de effecten op dit ritme is gebleken dat een laag licht-niveau een vermoeiend effect heeft. Juist hierom is het noodzakelijk dat de verlichting in uw kantoor gelijkwaardig wordt verdeeld over de werkplekken. Dit voorkomt oververmoeide werknemers en collega’s tijdens de werktijden.

De temperatuur of lichtkleur is van groot belang tijdens de zoektocht naar verlichting voor kantoor ruimte. Over het algemeen kan er worden gesproken van drie verschillende basis lichtkleuren Warm, Neutraal en Koel Wit. Waarbij 3000K Warm is met een zachte geel/oranje achtige kleur, 4000K Neutraal geeft een wat heldere lichtkleur die doorgaans het meest wordt toegepast in kantoren en dergelijke. 6000K Koel geeft een zeer heldere wit/blauw achtige lichtkleur en wordt doorgaans niet als prettig ervaren in kantoren.

Wanneer het aankomt op de ideale lichtkleur voor de kantoor omgeving wordt vaak een kleur temp. aangehouden van 3500K tot 5000K. Deze hebben de eigenschap om de normale buiten daglicht kleur te benaderen. Hierdoor voorkomt het overmatige vermoeidheid waardoor er een hogere productiviteit kan worden behaald. Alles boven de 5000K is eigenlijk te blauw en onnatuurlijk waardoor je eerder risico loopt op overbelasting van de ogen. Onder de 3500K wordt snel te geel en benaderd meer de gezelligheid van een huiselijke omgeving, restaurant of dergelijke ruimtes.

Led verlichting geeft een veel levendiger lichtbeeld dan de conventionele toepassingen, waardoor het perfect is voor gebruik in kantoren. Waar voorheen Led de naam had veel duurder te zijn in aanschaf is dat tegenwoordig haast niet meer aan de orde. Waarbij ook vooral rekening moet worden gehouden met de levensduur en de afname in energie verbruik.

Conclusie.
Nu we hierboven hebben uitgelicht hoe belangrijk de juiste verlichting is voor de kwaliteit en werkzaamheden in uw kantoor ruimte, hopen wij dat u gebruik maakt van deze tips om de verlichting op een juiste manier toe te passen. Zodat u de beste mogelijke condities kunt creëren voor uw werknemers.

Advies nodig? wij werken met verschillende lichtadviseurs en installateurs door heel Nederland. Neem contact met ons op via onderstaande knop!

Geef een reactie