Blog

Overstap naar Led verlichting.

Algemene ontwikkelingen en mededelingen.

In deze nieuws update houden wij u op de hoogte over ontwikkelingen m.b.t Rocalux of andere markt aangelegen ontwikkelingen. Schrijf u zelf in voor onze nieuwsbrief en ontvang automatisch bericht als er een nieuw bericht is geplaatst.

Energielabel C, waar moet ik beginnen!?

 

Het verplichte energielabel C.
We hebben het al eerder belicht, de nieuwe regelgeving voor energielabels komt eraan. Vanaf 1 Januari 2023 is het verplicht om een energielabel C te hebben op uw kantoorpand. Indien u na deze datum niet voldoet aan een energielabel C of hoger, loopt u het risico op boetes of zelfs voorlopige sluiting van uw kantoor. Nu lijkt Januari nog een heel eind weg, echter zitten we inmiddels alweer halverwege 2022. Daarnaast is het van belang om tijdens een eventuele transitie naar led ook rekening te houden met de levertijd en de benodigde tijd voor montage. Vanwege de grote vraag naar verduurzaming op zowel particulier als zakelijk gebied is er een groot tekort aan materiaal, zijn er langere levertijden en liggen de vakmensen voor installatie ook niet voor het oprapen.

Voor wie?
Indien je het bovenstaande nu voor het eerst leest en niet weet of je nu wel of geen actie moet ondernemen willen we graag nog even kort toelichten voor wie deze regelwijziging van toepassing is. Wat even belangrijk is om te melden, energielabel C is het minimale vereiste. Een hoger label A of B behoort uiteraard ook tot de mogelijkheid. Deze regelgeving is opgemaakt op Europees niveau en is verplicht voor iedere kantoorruimte. Maar let op! er zijn enkele uitzonderingen op deze regel, lees ze hieronder:

   • Uw kantoor oppervlakte is kleiner dan 100 vierkante meter.
   • In uw pand wordt minder dan 50% van het oppervlak gebruikt als kantoorfunctie.
   • Het kantoorgebouw, of een gedeelte hiervan staat geregistreerd als Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument.
   • Uw kantoorgebouw wordt binnen 2jaar gesloopt, onteigend of drastisch gerenoveerd.

 

Wat is mijn actuele energielabel en welke aanpassingen zijn benodigd?
Het is natuurlijk allereerst de vraag wat het huidige en actuele energielabel is van het kantoorgebouw. Om dit te bepalen dient u een onafhankelijk gespecialiseerd bedrijf in te schakelen die na het afnemen van een ‘scan’ een rapport opsteld waaruit blijkt over welke energielabel uw kantoorgebouw beschikt. Ook zullen deze u adviseren waar verbetering te behalen valt en welke maatregelen hiervoor nodig zijn. Zo zijn er verschillende mogelijkheden om de doelstelling van een duurzaam kantoorpand te behalen. Denk hierbij aan isolatie, warmte voorziening etc. In merendeel van deze gevallen zal ook de verlichting worden opgenomen in dit advies. In de overstap van conventionele naar Led verlichting valt immers veel verduurzaming en besparing te behalen.

Is overstappen naar Led de beste investering?
Of led altijd de beste investering is is lastig te zeggen, dit verschilt per locatie en toepassing. Maar doorgaans geeft led verlichting u wel het hoogste rendement. De besparing die behaald kan worden met led verlichting kan oplopen tot wel 70%. Het verplichte energielabel hoeft dus niet alleen maar de zoveelste Europese bepaling te zijn die u op kosten jaagt. Maar kan tevens bijdragen aan een bewuster gebruik van energie en het reduceren van de energiekosten.

Wat wij nog willen benadrukken is dat als u in het verleden al een overstap heeft gemaakt, dit niet automatisch betekend dat de verlichting voldoende besparend is voor het energielabel C. De ontwikkeling van led verlichting kent een sterk stijgende lijn, en elk jaar worden er nieuwe verbeteringen gevonden om de verlichting zo effiecient mogelijk te maken. Heeft u bijvoorbeeld 10 jaar geleden een Led lamp geplaatst met een vermogen van 10W, dan is het mogelijk dat tegenwoordig een soortgelijke led lamp met een vermogen van 5W dezelfde lichtopbrengst heeft. Ook hier kan dus een flinke besparing behaald worden, ondanks dat er al gebruik wordt gemaakt van Led.

 

Ik wil overstappen naar Led, wat nu?

Waarschijnlijk heeft u deze pagina gevonden omdat u een online zoektocht heeft gestart om meer te lezen over dit onderwerp. Ondertussen heeft u de bovenstaande info gelezen en heeft u geconcludeerd dat u de overstap wenst te maken naar duurzame led verlichting. Maar ook kunnen wij begrijpen dat u totaal geen idee heeft hoe u dit moet aanpakken en waar u moet beginnen.

In veel gevallen is zo’n overstap niet zo complex. Maar toch is het van belang om u goed te laten informeren door een adviseur of specialist. Er zijn namelijk enkele valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat uw energiebesparende bedoelingen een groot nadelig effect hebben op de lichtbeleving in de betreffende ruimte. Zo kan een simpel en goedkoop led-paneel van een online prijs stunter totaal de verkeerde lichtkleur uitstralen of nog erger, en kan de onzichtbare flikkering en/of slechte UGR waarde gezondheids en concentratie klachten als gevolg hebben. 

Advies en plaatsing.

Goed en professioneel advies is dus van belang voor een uitstekende transitie naar Led verlichting en een energiezuinige werkomgeving. Hiervoor werken wij samen met diversen adviseurs, specialisten en installateurs in heel Nederland. Het plaatsen en monteren van de verlichting is vanwege het grote tekort aan vakmensen momenteel een groot probleem. Om de doelstelling voor het energielabel C op tijd te behalen is het daarom verstandig om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen. Ook hiervoor hebben wij verschillende montage-partners waar wij een beroep op kunnen doen.

Advies nodig? wij werken met verschillende lichtadviseurs en installateurs door heel Nederland. Neem contact met ons op via onderstaande knop!

Geef een reactie