Blog

Bent u klaar voor Energielabel C?

Algemene ontwikkelingen en mededelingen.

In deze nieuws update houden wij u op de hoogte over ontwikkelingen m.b.t Rocalux of andere markt aangelegen ontwikkelingen. Schrijf u zelf in voor onze nieuwsbrief en ontvang automatisch bericht als er een nieuw bericht is geplaatst.

Verplicht Energielabel C voor bedrijven.

 

Wijzigingen maatregelen energie label.
Dat er in Nederland grote stappen worden gezet voor een energie neutrale omgeving gaat aan niemand zijn neus voorbij. Duurzaamheid en energie besparing zijn momenteel een van de grootste aandachtspunten van de Nederlandse overheid. Langzaam aan worden we er allemaal toe bewogen om aan deze vergroening deel te nemen. Of dat nu op Privé of zakelijk noot is maakt niet uit. Vanaf 1 Januari 2023 worden de energielabel eisen voor bedrijven aangescherpt. Het wordt dan verplicht dat ieder kantoor- en/of bedrijfsgebouw met een vloer oppervlakte van 100m2 of meer is voorzien van een Energielabel C of hoger. Indien uw kantoor of bedrijfspand na deze datum nog niet is uitgevoerd met Energielabel C of hoger kan dat vervelende gevolgen hebben. Uw Gemeente of de ILT (Inspectie Leefomgeveing en Transport) kunnen in dit geval een waarschuwing of boete afgeven. Daarnaast is het mogelijk dat in het uiterste geval het pand tijdelijk wordt gesloten voor gebruik.

Wanneer moet ik actie ondernemen?
Onlangs heeft het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) cijfers bekend gemaakt waaruit valt op te maken dat ruim 60% van de kantoor en bedrijfspanden in Nederland nog niet voldoen aan de eisen voor Energielabel C. Uit dezelfde cijfers valt zelfs te lezen dat de helft van deze bedrijven zelfs nog helemaal niet in bezit is van een geregistreerd Energielabel. Het is dus taak om nu te controleren of aan te vragen welke Energielabel uw pand heeft. Mocht deze niet voldoen aan de geldende eisen die vanaf 1 Januari 2023 in gaan dan is het nu de hoogste tijd om daarin actie te ondernemen. Verduurzaming is vaak niet van de één op de andere dag gerealiseerd. Daar komt wel enige planning en uitvoering aan te pas. Neem dus nu Actie!

Nog geen of niet toereikend Energielabel!
Er zijn diverse manieren om te zorgen dat uw pand voldoet aan de eisen voor Energielabel C. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van dak, gevel of vloer. Maar ook de overstap naar een energieleverancier die uitsluitend ‘groene’ energie levert dragen hier een steentje aan bij. Verreweg de makkelijkste en snelst te realiseren investering is doorgaans het vervangen van de conventionele verlichting voor energie zuinige led verlichting. Omdat het energie verbruik bij gebruik van led verlichting drastisch wordt verminderd tot soms wel 60% heeft dit direct effect op uw maandelijkse energie nota. Hierdoor begint u direct na het plaatsen met het terugverdienen van uw investering.

De voordelen van het overstappen naar Led verlichting.
Zoals aangegeven kent led verlichting een groot voordeel in het verlagen van het energie verbruik. Maar dat zijn niet de enige voordelen die led met zicht mee brengt. Conventionele verlichting heeft als eigenschap snel lichtopbrengst en kleurechtheid te verliezen. Dit is bij led verlichting vele malen minder aanwezig zodat de optimale lichtopbrengst veel langer gewaarborgd blijft. Ook is de levensduur van led doorgaans bijzonder lang. Dit bespaart naast de periodieke vervangingskosten ook de bijkomende montagekosten.

Een andere eigenschap waar veel te weinig aandacht aan wordt gegeven is de evolutie van verlichting door de jaren heen. De kennis van licht en verlichting van werkomgeving was 20 jaar geleden veel minder dan nu. Zo wordt er tegenwoordig veel meer aandacht besteed aan het welzijn en veiligheid van uw personeel op de werkvloer. Licht heeft hier een groot aandeel in, u kunt zich voorstellen dat te weinig licht kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Maar wat minder opvalt is dat te weinig of verkeerd geplaatst licht ook onopgemerkt nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw werknemers. Door deze kennis van nu is het bij vervanging van uw verlichting ook zeker van belang om rekening te houden met de plaatsing van de armaturen, de lichtkleur en UGR.

Naast al deze voordelen en het bijdragen aan een beter milieu is een mooi verlicht kantoor, vergader ruimte, showroom of winkel een fantastisch visitekaartje voor uw onderneming! 

Advies nodig? wij werken met verschillende lichtadviseurs en installateurs door heel Nederland. Neem contact met ons op via onderstaande knop!

Geef een reactie